Не поспішайте переходити за посиланнями, навіть якщо отримали їх від знайомих!

Кіберполіція застерігає!

Згідно з статистики Нацбанку, 83% випадків шахрайства з платіжними картками в минулому році відбувалося через мережу інтернет.

Як застерігають правоохоронці, зловмисники створюють шахрайські сайти та посилання, які поширюють в інтернеті. Їх мета – отримати інформацію про паролі, платіжні картки, рахунки та інші персональні дані. Часто такі фішингові повідомлення можуть приходити у соціальні мережі від нібито ваших знайомих. Повідомлення, які надходять в такий спосіб можуть бути досить різними. Це можуть бути запитання. Наприклад: “Привіт, це ти на відео?”. Або ж оголошення. Як то: “Усі українці можуть отримати 10000 гривень”.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв рекомендується дотримуватися наступних порад:

Не поспішайте тиснути на посилання, які ви побачили десь у соцмережах, у груповому чаті, в телеграм-каналі тощо. Особливо, якщо йдеться про будь-які грошові виплати, акції, розіграші, легкі види підробітку, важливі новини чи повідомлення від державних установ, банків, міжнародних організацій. Краще знайдіть у пошуку офіційний сайт відповідної установи і ознайомтеся з відповідною новиною там. Завжди перевіряйте інформацію через офіційні джерела.

Не поспішайте клікати на посилання, які ви отримуєте від друзів. Є випадки, коли шахраї зламують сторінки в соцмережах, месенджерах, електронну пошту та від імені власника акаунту поширюють шахрайські посилання серед підписників та друзів. Адже люди довіряють більше інформації, яку отримують від знайомих. Приклад шахрайського повідомлення від імені друзів: “Подивися, чи це ти на відео?”

Щоб уникнути шахрайства, запитайте в знайомого, для чого він надіслав посилання або краще зателефонуйте йому та запитайте, чи справді посилання від нього.
Бережіть себе та свої гроші!

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin