Як створити прийомну сім’ю?: усі подробиці у матеріалі

У Вінницькій громаді на обліку перебуває 259 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Подарувати хлопчику чи дівчинці родину можуть прийомні батьки. Служба у справах дітей Вінницької міської ради надає роз’яснення, як це зробити.

«Пріоритетною формою виховання ми вважаємо саме сімейну. Адже таку любов і турботу, яку діти отримують у родині, вони не отримають більше ніде. Окрім створення прийомної сім’ї чи дитячого будинку сімейного типу, можна стати патронатним вихователем, взяти дитину під опіку або піклування. Переконані, що кожна дитина заслуговує на родину», – зазначила начальниця служби у справах дітей ВМР Людмила Шафранська.

Якщо ви вирішили стати прийомними батьками для дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, вам необхідно звернутися до Вінницького центру соціальних служб та надати наступні документи:

  • копію документа, що посвідчує особу;
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або інформація про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • копію документа, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
  • довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, або довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік;
  • довідку про наявність або відсутність виконавчого провадження стосовно боргових зобов’язань;
  • копію свідоцтва про шлюб або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб;
  • висновок про стан здоров’я заявника, складений за офіційною формою;
  • довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видану територіальним центром з надання сервісних послуг МВС за місцем проживання заявника;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • документ, що підтверджує відомості про місце проживання (перебування) заявника та членів його сім’ї, які проживають з ним на спільній житловій площі;
  • довідку від нарколога та психіатра для осіб, які проживають разом із заявниками;
  • письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, справжність підпису на якій засвідчено нотаріально або написану власноруч в присутності посадової особи, яка здійснює прийом документів, про що робиться позначка на заяві із зазначенням прізвища, власного імені, по батькові, підпису посадової особи та дати;

Якщо разом на спільній житловій площі проживають члени сім’ї, зокрема, діти, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, хворі на СНІД (крім сімей, які беруть на виховання дітей, уражених ВІЛ-інфекцією), відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства, а також особи, які не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу), людина не може взяти на виховання дитину у свою сім’ю.

Вінницький міський центр соціальних служб за умови надання повного пакету документів, які відповідають вимогам законодавства, направляє потенційних прийомних батьків на навчання до Вінницького обласного центру соціальних служб, який після завершення навчання надає службі у справах дітей ВМР відповідну довідку та рекомендації про внесення заявників до банку потенційних прийомних батьків.

Служба у справах дітей на підставі заяви та після аналізу документів ставить на облік потенційних прийомних батьків, знайомить з інформацією про дітей, які можуть бути влаштовані до прийомної сім’ї, організовує знайомство з дитиною.

У разі встановлення контакту з дитиною можна подати заяву про бажання взяти її на виховання та спільне проживання у сім’ю. Тоді служба у справах дітей готує документи для ухвалення органом опіки та піклування рішення про створення на базі родини прийомної сім’ї та влаштування до неї дитини для виховання та спільного проживання.

Останній етап – підписання договору між прийомними батьками та виконавчим комітетом міської ради. Після його підписання служба у справах дітей передає у сім’ю дитину на виховання та спільне проживання. Надалі фахівці здійснюють контроль за умовами проживання та виховання прийомної дитини.

Зареєструватися як кандидат у прийомні батьки можна також через Єдиний портал державних послуг Дія.

Більше про службу у справах дітей Вінницької міської ради можна дізнатися тут.

На території Вінницької громади функціонує 14 прийомних сімей, у яких виховують 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 5 осіб з-поміж дітей даної категорії. Прочитати історію однорічного Святославчика, який знайшов люблячих батьків, можна тут.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin