12 вересня відбувся проєкт «Коцюбинський: деколонізація» в рамках заходів Року Коцюбинського

12 вересня у виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського відбулась презентація проєкту «Коцюбинський: деколонізація». Він має на меті спростувати міфи радянської пропаганди про Михайла Коцюбинського, розкриваючи правду про його постать і творчість, які були політизовані режимом. Проєкт підвищує питання національної свідомості та досліджує вплив колоніальної ідеології на історію функціонування музею письменника у Вінниці.

Проєкт «Коцюбинський: деколонізація» відбувся в рамках заходів Року Коцюбинського #2024РікКоцюбинського та Стратегії культури Вінницької міської територіальної громади, яка відбувається в межах проєкту #EU4Culture, і фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine.

Над експозиційною програмою виставки працювали фахівці музею Михайла Коцюбинського. У співпраці з колегами з Музею Вінниці, аналізуючи документи й літературні джерела – листування українського письменника та інші історичні дані, дослідники розвінчали міфи про його тісні зв’язки з соціалістичним рухом.

На дев’яти постерах організатори проєкту «Коцюбинський: деколонізація» наочно пояснили походження, суть та основні риси ідеології радянського режиму, що відобразились на постаті письменника-імпресіоніста.

«Цим виставковим проєктом ми прагнемо розвінчати міфи радянської держави, яка сполітизувала Михайла Коцюбинського, маніпулюючи його творчістю, презентуючи його палким соціал-демократом. А також підняти актуальність детального вивчення і дослідження висвітлених тем серед науковців та літературознавців. Зауважимо, що пробудження національної свідомості українців, значно посилилось із початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію незалежної України. І сьогодні важливо зберігати істину історичну пам’ять про українського імпресіоніста», – говорить директорка музею М. М. Коцюбинського Лариса Кравченко.

А директор комунального закладу «Музей Вінниці» Олександр Федоришен зазначив, що на цих стендах інтегрована стисла, але дуже змістовна й цікава інформація про розвінчання популярних і не дуже фактів із біографії Коцюбинського і й не лише.

Під час зустрічі перший заступник директора департаменту культури Вінницької міської ради Олексій Циганков резюмував, що це останній виставковий проєкт, який реалізовується в межах відзначення 160 річниці від дня народження Михайла Коцюбинського, а вже наступного тижня відбудеться музейний форум «Коцюбинський160» та театральна вистава open-air «Потяг» за творами митця у саду садиби письменника.

Виставка «Коцюбинський: деколонізація» експонуватиметься до кінця вересня.

Довідки за телефонами: 64-71-02, 067-211-52-71.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin