На Вінниччині вирощують новорічні дерева

Близько 200 гривень цьогоріч коштуватиме новорічне дерево розміром до двох метрів у Вінницькому держлісгоспі. Про це Суспільному розповів очільник підприємства Анатолій Бондар. Подільські сосни та ялини, каже, купують не лише місцеві, а й з південних областей (Херсонщини, Одещини), де такі виростити вкрай важко.

Нині на Вінниччині на новорічних плантаціях висаджено близько мільйона дерев. З них 400 тисяч зрілі і готові до продажу, каже очільник обласного лісомисливського господарства Анатолій Бондар. А щороку реалізовують не більш ніж 20 тисяч. Тому мають надлишок. Ті, які не продали, все одно вирубують і переробляють у стружку для підживлення ґрунтів. Така деревина не годиться на дрова.

До висадження на плантацію два роки саджанці підживлюють, зрошують, бережуть від різких кліматичних перепадів. Після висадження у відкритий грунт, наступні кілька років, також активний догляд, каже лісівник Володимир Мельничук.
Очільник підприємства Анатолій Бондар проти штучних ялинок. Такі, каже, і природу зберегти не допомагають, і шкідливі не лише для людей, а й для довкілля.

Торік, розповідає, у цей час оптові покупці вже їздили новорічними плантаціями: обирали та купували дерева. Цьогоріч коронавірус всіх спантеличив. Втім, наразі до свят готуються і формують бригади охоронців.
Купувати ялинки чи сосни, каже головний лісничий Євген Ільченко, варто лише марковані. Всі інші — незаконно зрубані. Штраф за одне дерево — від тисячі гривень.

Ще десяток років — і через зміну клімату для нашого регіону ялини та сосни стануть декоративними деревами.

З кожним роком, каже Ільченко, вирощувати їх все важче. Зміна клімату, нестача вологи робить дерева вразливішими до хвороб, беззахисними перед шкідниками. Тож, шукають, чим замінити звичні для українців ялинки. Щоб і людям подобались, і росли в умовах вже більш посушливого клімату.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin