“Вони – це рушій розвитку сільських територій”: у Писарівці відбулася зустріч з аграріями Вінницько-Хутірського округу

Створення кооперативів, переробна промисловість, вихід на нові ринки збуту – ці та інші теми обговорювали вчора аграрії Вінницьких Хуторів, Писарівки та Щіток на зустрічі з представниками управління розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради спільно з старостатом Вінницько-Хутірського старостинського округу.

Суб’єктам господарювання аграрної сфери презентували Програму розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки. Пріоритетними завданнями Програми є забезпечення розвитку галузі землеробства та розвиток глибокої переробки сільськогосподарської продукції. А також розвиток органічного виробництва, тваринництва, у тому числі ставкового рибництва та бджільництва на території громади.

Як розповів радник Вінницького міського голови Олександр Закорченний, Програма розрахована на чотири цільові аудиторії.

“Найбільша з них – особисті селянські господарства, їх налічено майже 9,5 тисяч. Всі ці люди самозайняті, обробляють близько 3 тисяч гектарів землі, але мають проблему з реалізацією продукції. Тому ми хочемо їм допомогти об’єднатися, створити кооперативи та вийти на нові ринки збуту. Своєю чергою це наповнить місто якісною органічною продукцією місцевого виробництва та покращить рівень доходів місцевого населення”, — сказав Олександр Закорченний.

За словами директора департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максима Мартьянова, в подальшому малих фермерів, особисті селянські господарства планують “синхронізувати” з індустріальними парками, щоб підвищити рівень доданої вартості.

“Реалізувавши такі задуми нам вдасться збільшити доходи до місцевого бюджету і розвивати території. Йдеться про розвиток інфраструктури, освіти, культури та інших галузей. Ми також акцентуємо увагу на тому, що фермери не самі у своїй справі і можуть розраховувати на підтримку з боку влади. Для цього передбачені фінансові інструменти з бюджету ВМТГ. Зокрема, часткова компенсація роботодавцям витрат на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за новостворені робочі місця, часткова компенсація відсотків за залученими кредитами суб’єктам господарювання аграрної сфери, можливість кредитування тощо”, — сказав Максим Мартьянов.

На зустріч також запросили директора Інститут кормів та сільського господарства Поділля НАН Олександра Корнійчука. Він запевнив, що готовий ділитися досвідом та консультувати аграріїв у сфері рослинництва, тваринництва, бджільництва та рибництва.

“Наш інститут є центром наукового забезпечення, ми плідно працюємо з аграріями. Зараз такий час, коли все активно змінюється. Відтак сільське господарство потребує диверсифікації. Головне наше завдання допомогти аграріям, які хочуть розвиватися, піти правильним шляхом й обрати ту чи іншу галузь. Аграрію одноосібнику потрібно правильно розбудувати свій бізнес. Український та світовий досвід показує, що навіть невеликі площі землі можуть приносити великі результати та прибутки. Головне, це правильно зорієнтуватися у сфері діяльності”, — переконаний Олександр Корнійчук.

Староста Вінницько-Хутірського округу Владислав Кривешко зауважив, що розвиток аграрного сектору – це своєрідний лакмусовий папірець в розвитку старостинських округів.

“Реалізувавши ідеї, передбачені Програмою агророзвитку, ми зможемо отримати нові можливості. Важливо, що аграрна частина – пріоритетна, тому є багато інструментів підтримки для фермерів. Варто також враховувати, що села, які приєдналися до Вінниці після децентралізації є передмістям. Це ті території, що зустрічають людей. Гості та й самі вінничани повинні бачити ділову активність на цих територіях”, — сказав Владислав Кривешко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin