Війна в Україні зараз перебуває у вирішальній фазі

Війна в Україні зараз перебуває у вирішальній фазі. І все, що відбудеться у наступні 2-3 тижні буде вирішальним для найближчих 2-3 років. Про це Суспільному в ефірі єдиного телемарафону розповів колишній командувач армії США в Європі генерал Бен Ходжес.

“Чи вдасться нам доставити групі солдат ті технічні можливості, які їм потрібні, щоб перешкодити нападу. Я думаю за наступні 2-3 тижні ми відчуємо різницю”, — сказав Ходжес.

“США не сумніваються, що Україна переможе”

Він додав, що США не ставлять під сумнів, що Україна переможе.

“Це не питання, ми це не ставимо під сумнів. Сполучені Штати та інші друзі України підтримують її. А опір українських солдатів надзвичайний. Я говорю саме про часові рамки. Ленд-ліз є символом, так як він потребує підтримки всього Конгресу”, — сказав Ходжес.

За словами Ходжеса, є викликом, знайти такі системи які можуть збивати таку зброю як, наприклад “Колібри”.

“На мою думку, адміністрація Білого дому і союзники зараз шукають системи, які справляються з такими завданнями. Але я думаю, що в Росії їх просто майже не залишилося. Якась кількість ще є, але я вважаю, що в них закінчуються запаси і через санкції вони не зможуть їх поповнити”, — сказав Ходжес.

“Ситуація у Придністров’ї — знак відчаю”

Говорячи про ситуацію в Придністров’ї, Ходжес сказав, що йдеться про знак відчаю.

“Росія відчуває, що в Україні на неї не чекає успіх, тому хоче створити такий відволікаючий маневр і в зв’язку з цим такий шум з Придністров’ям та Молдовою. Я думаю, що його (Путіна — ред.) задача змусити Україну звертати увагу на той регіон та тривожити союзників на Заході”, — сказав Ходжес.

Він додав, що Росія не має спроможності потрапити в Придністров’я та Молдову.

“Для цього їхній флот має зробити щось таке, що він до цього ще не робив. Фактично дійти до Одеси, здійснити там наземну операцію. Поки ми бачимо, що російському флоте не вдалося дістатися до берега, ми знаємо, що сталося з кораблем “Москва” і я вважаю це малоймовірним”, — пояснив Ходжес.

“Щось може статися в Казахстані”

Водночас, Ходжес сказав, що “щось може статися в Казахстані”.

“По-перше, росіянам дуже не сподобалось, що Казахстан відмовився їх підтримувати, не прислав війська і також казахи не збираються проводити парад 9 травня. Скоріш за все, росіяни можуть зробити щось таке, більше як відволікаючий маневр”, — розповів Ходжес.

Про перемогу України

Україна як суверенна держава, за словами Ходжеса, має сама вирішувати, що для неї перемога.

“Як на мене, і так думають, на моє переконання, союзники, російські сили мають вийти за межі лінії до 24 лютого, це безпосередня мета. Далі усі українці, яких було депортовано мають бути повернуті додому. По-третє, довготермінова готовність Штатів підтримувати повне відновлення територіальної цілісності України, тобто з Кримом і Донбасом, але це займе довший час. І четверте, не дати Росії можливість далі погрожувати Україні, Грузії та решті країн”, — сказав Ходжес.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin