У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)

Кілька днів тому вінничанин Віталій Гуменюк випадково знайшов в своєму підвальному приміщенні підземний хід. Все почалося з ремонту для переобладнання цокольного поверху у паб. Попередні досліди показали, що тунель веде під вулицю Магістратську на глибині понад півтора метри.

Віталія Гуменюка містяни знають завдяки незвичним закладам «Вінницька реберня» та Грузинський дворик». Побачивши у соцмережі знахідки дослідників Facebook-спільноти «Тіні. Вінниця», він розповів про «свій». Фактично так і познайомилися… Хоча учасники спільноти раніш знали, що там є підземелля, на основі попередніх експедиційних розвідок і досліджень, тому інформація підтвердилась.

Як з’ясувалося, підприємець купив підвальне приміщення у будинку 1906 року спорудження на вул. Магістратській, 3 для облаштування пабу. Розпочавши ремонт і знімаючи старі шари штукатурки, будівельники натрапили на залишки «старої» Вінниці.

«Все було випадково. Знімали стару підлогу та знайшли «провалля». А далі самі бачите – там мурований хід. Однозначно його хочу зберегти. Переконаний, що він стане родзинкою майбутнього закладу», – зазначає В. Гуменюк.

Ресторатор пояснює, що планує перетворити підвал на тематичний заклад громадського харчування, присвячений війні на Сході.

«Збираюся оббити стіни дошками, щоб вони нагадували бліндаж. Як назву заклад, поки не знаю, а от робоча назва «Мирне небо». Хочу також зібрати там муляжі військової зброї та артефакти з місць бойових дій. Навіть меню, думаю, має бути специфічним. Окрім української кухні, додам саме ті страви, які або готували військові, або передавали на фронт волонтери», – зазначає вінничанин.

Яким чином зберегти підземний хід, Віталій Гуменюк поки що не знає, каже, що довіриться фахівцям-дизайнерам. Навіть, анонсує конкурс з пропозицій, учасників якого обіцяє віддячити.

Дослідники Facebook-спільноти «Тіні. Вінниця» вивчили мурований хід. Наразі можна казати, що довжина виявленої ділянки сягає 5 метрів в приміщенні кімнати від стіни до стіни. Звісно, це лише фрагмент тунелю. На всій протяжності він має ширину у 1,1 метри. Висоту наразі важко визначити, оскільки ще потрібно копати і копати. У радянські часи цей хід використовувався комунальниками для прокладання каналізаційного колектору. На це вказують залишки труб.

Один «край» ходу упирається у фасадну стіну будинку, де його замурували. Можна припустити, що далі він пролягає під тротуаром, а може і під вулицею Магістратською на глибині 1,6 метри. Інший «край» ходу перегороджено в середині будинку. Але навіть за будинком, як кажуть сусіди Віталія, провалля є у сараї, отже можна знову ж таки припустити, що хід тягнеться паралельно вулиці Михайличенка.

До речі, провалля є і з іншої сторони цього будинку, що дає підстави вважати, що паралельно виявленому може існувати і ще один хід. Але там Віталій Гуменюк ще не починав знімати старе покриття підлоги. Отже можливі чергові сюрпризи…      

Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці власник підвалу випадково знайшов підземний хід, який веде у бік Магістратської (ФОТО, ВІДЕО)
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin