Нардеп Олексій Гончаренко: рішення Президента щодо Чернігова – це кінець міського самоврядування та децентралізації в цілому

У Чернігові утворили міську військову адміністрацію. Такий указ з’явився на офіційному сайті Президента. Сам указ датований 7 лютого. Хто очолить адміністрацію, в Указі не йдеться.

Що таке військова адміністрація

Документ, який регламентує процедуру введення військової адміністрації — це Закон України “Про правовий режим воєнного стану”. В Україні, згідно з Указом президента від 24 лютого 2022 року, всі обласні та районні адміністрації автоматично стали військовими. Що стосується введення військових адміністрацій у містах, селищах та територіальних громадах, то, за словами виконавчого директора Чернігівського відділення Асоціації міст України Миколи Силенка, це явище виняткове.

“Це відбувається там, де або нема місцевого самоврядування, або воно не справляється зі своєю функцією за тих чи інших обставин, наприклад, деокупований Ізюм, Куп’янськ чи Херсон — тобто там, де є проблеми з місцевим самоврядуванням або колаборація тощо. Тобто там, де не спрацьовує місцева влада, де вона не справляється зі своїми безпосередніми функціями, перш за все з безпеки та оборони, там може вводитись військова адміністрація”.

Рішення про її введення ухвалюється Президентом України за поданням або обласної військової адміністрації, або за поданням військового командування, коли ініціативу проявляє Генеральний штаб.

Як працює міська рада при введенні військової адміністрації?

Коли вводиться міська військова адміністрація, то начальник ОВА затверджує її структуру і штатний розклад. Реєструють окрему юридичну особу, реєструють її в казначействі, як орган, який керує бюджетом. Військова адміністрація здійснює свої повноваження протягом дії воєнного стану та ще 30 днів після його припинення.

“Однак утворення самої військової адміністрації не припиняє міську раду як юридичну особу: не припиняє ані комунальні підприємства, ні комунальні заклади, ні комунальні установи на території міста”.

Водночас у статті 10 Закону “Про правовий режим воєнного стану” є частина друга, в якій вказано, що крім повноважень за законом, Верховна Рада України за поданням президента може ухвалити рішення про здійснення начальником військової адміністрації повноважень ради виконкому та міського голови.

“Тобто, фактично, може бути два формати роботи військової адміністрації: перший, коли при введенні адміністрації міська рада в частині повноважень виконкому та міського голови є, другий — начальник військової адміністрації отримує повний перелік повноважень міської ради й виконкому. Тобто у нього вся повнота влади на території міста”.

В останньому випадку (коли начальник міської військової адміністрації отримує весь перелік повноважень, — ред.), каже Силенко, статус депутатів міської ради не припиняється, однак вони обмежуються в повноваженнях.

“Міська рада не збирається, сесії не проводяться, виконкоми не проводяться, все ухвалюється одноосібно начальником міської військової адміністрації”.

Що передувало рішенню про створення військової адміністрації

Нагадаємо, 1 лютого міського голову Чернігова Владислава Атрошенка відсторонили від відповідної посади строком на один рік. Таке рішення 1 лютого ухвалив Львівський апеляційний суд під час розгляду апеляції на рішення Яворівського районного суду, який 7 грудня 2022 року на рік заборонив міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку обіймати свою посаду.

Як прокоментував тоді начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, навіть якщо Владислава Атрошенка відсторонюють від посади, є посадова особа, яка його замінить, зокрема секретар Чернігівської міськради Олександр Ломако.

“По-перше, за посадою тоді має керувати секретар міськради. По-друге, щодо введення військової адміністрації, то ми будемо дивитись по всім громадам, а не тільки по Чернігову”.

Головними чинниками при введенні військових адміністрацій Чаус називав спроможність або неспроможність органів місцевого самоврядування з тих чи інших причин виконувати свої повноваження.

На питання журналіста, чи Чернігівська міськрада поки спроможна виконувати свої повноваження, начальник ОВА тоді відповів: “Те, що я бачу на сьогодні — так”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin