Сесія Вінницької міської ради розпочалася із хвилини мовчання за полеглими у війні

Сьогодні минає рік, відтоді як на українській землі триває повномасштабне вторгнення росії. Воно торкнулося кожного. Серед полеглих військові, цивільні і що найважче – діти. На початку сесії Вінницький міський голова Сергій Моргунов запропонував присутнім долучитися до Муніципальної хвилини мовчання та вшанувати пам’ять усіх, чиє життя обірвав ворог, усіх, кого забрала російсько-українська війна, яка триває 9 років.

«366-й день повномасштабного вторгнення. Здається відлік 2022 року розпочався 24 лютого, а не 1 січня. Наше життя практично в усіх розділилося на до і після. 24 лютого назавжди залишається в нашій пам’яті днем розпачу, болю, днем пам’яті і шани. Сьогодні не лише ми, а увесь світ знає, що таке «звільнення» по-російськи. Це вбивства і тотальне знищення, цинізм, нахабність і брехня. За рік повномасштабної війни в Україні росіяни вбили 9 тисяч 565 цивільних та 487 дітей. Троє діток загинуло внаслідок ракетного удару у Вінниці 14 липня. Щонайменше 16 тисяч дітей примусово вивезли в росію та білорусь. Поранення отримали понад 13 тисяч цивільних людей. Такі дані наводять офіційно, але ми розуміємо, що це далеко не реальна картина жертв. Ми це дізнаємось після нашої Перемоги. І жахливо те, що ця статистика з кожним днем тільки зростає», – зазначив Сергій Моргунов, звертаючись до депутатського корпусу.

Міський голова навів наступні цифри: на сьогодні в Україні знищено понад 170 тисяч будинків, стерто з лиця землі більше 1200 населених пунктів.

«Маріуполь, Сєвєродонецьк, Попасна, Рубіжне, Щастя, Кремінна, Вугледар, Мар’їнка, Лиман, Соледар. Як міст їх вже практично немає. Кожен з нас бачить супутникові знімки, просто фотографії – руїни, пустка, випалена земля і могили… Тисячі могил. Те, що хочуть зробити рашисти з Україною і українським народом. Принцип випаленої землі», – наголосив Сергій Моргунов.

Та попри усі випробування Україна вистоїть та переможе. Її сила у згуртованості людей, каже очільник громади.

«Рік росія демонструє усьому світові націоналістичну пиху, а наш народ – силу і хоробрість. Страшні випробування залишають на нас свій слід, але наші рани стають нашим панцирем. Ми падаємо, але встаємо, витираємо сльози, продовжуємо жити, працювати, допомагати один одному і армії. Ми йдемо до Перемоги і обов’язково її виборемо. Сьогодні ми дякуємо нашим стійким і мужнім Захисникам і Захисницям, говоримо: «Слава Героям!». Ми згадуємо усіх, хто поліг від скривавлених рук тиранічного тоталітарного сусіда з імперськими амбіціями. Давайте згадаємо всіх, хто, на превеликий жаль, не побачить нашу Перемогу, тому що заплатили за неї найвищу ціну, своє життя», – сказав Вінницький міський голова Сергій Моргунов, запрошуючи депутатів долучитися до Муніципальної хвилини мовчання.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin