Просвітницька робота, висадка дерев, моніторинг атмосферного повітря: як у Вінниці триває робота над виконанням Дорожньої карти заходів в межах Зеленого курсу

Цієї п’ятниці, 24 лютого, на сесії Вінницької міської ради прозвітували про хід виконання у 2022 році Дорожньої карти заходів Вінницької МТГ для реалізації Зеленого курсу Вінниці до 2030 року.

Як розповів директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов, попри воєнний стан і складні умови, у місті та на приєднаних територіях все одно вдалося реалізувати чимало заходів, спрямованих на збереження довкілля.

“Проведення видатків в минулому році було вкрай обмеженим. Відтак виконання багатьох запланованих на 2022 рік заходів Дорожньої карти, в тому числі і тих, які потребували фінансування, перенесено на майбутні роки. Разом з тим, у межах можливостей, все ж таки вдалося досягти певних поставлених завдань та розпочати рух у напрямку реалізації Зеленого курсу Вінниці”, – каже Максим Мартьянов. У 2022 році розпочалась розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату Вінницької міської територіальної громади до 2030 року, який буде враховувати Другий національно визначений внесок України до Паризької угоди.

“Ми постійно співпрацювали з Асоціацією міст України, Асоціацією енергоефективних міст України в напрямку енергетичного та енергоефективного розвитку Вінницької міської територіальної громади та в напрямку Європейська Енергетична Відзнака, — каже він. — Особлива увага приділялась просвітницькій роботі щодо кліматичних питань”.

Так, з метою підвищення екологічної свідомості підростаючого покоління у лютому відбувся учнівський форум “Від ідеї – до результату” за підсумками реалізації проєктів-переможців конкурсу учнівських екологічних ініціатив “Ековектор-2021”. Учасники в цікавій інтерактивній формі представили результати втілення 6 великих і 1 малого екологічних проєктів.

Паралельно у закладах дошкільної та загальної середньої освіти проводили екологічний марафон «Ми творимо планету власноруч». З дітьми говорили про збереження довкілля та обговорювали необхідність сортування сміття, джерела відновлювальної енергетики, прибирання водойм та прибережних смуг тощо.

“Наприкінці травня у 2022 році відбулася акція “Квіти вдячності”: на знак вдячності за допомогу з усього світу поблизу 98 освітніх закладів висадили 5 тисяч кущів квітів. Паралельно відпрацювали просвітницькі заходи під час Днів європейської спадщини за підтримки німецької урядової компанії GIZ”, — додав він.

Крім закладів освіти, проводилася робота і з дорослими вінничанами, яким цікава тема озеленення і навколишнього середовища та визначення подальших напрямів спільної роботи в межах акції “Зелене місто у твоїх руках”.

“Досліджувався досвід таких міст ЄС, як Афіни (та інших, представлених на Європейському форумі міської стійкості 2022), Берлін (в рамках проєкту “DIY for Сlimate”), Катовіце (Всесвітній форум міст). Отримані знання про нові кейси презентовано мешканцям, працівникам комунальних підприємств та міської ради”, — продовжує він.

За його словами, торік у Вінниці організували функціонування системи моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря. Йдеться про збір та зберігання показників його якості з подальшим оприлюдненням на Порталі відкритих даних, що надає можливість громадськості проводити оцінювання та прогнозування екологічного стану міста.

Крім того, стартував проєкт “Луки Вінниці”, який передбачає моніторинг рослинності на визначеній території з залученням експертної підтримки та подальшим розвитком.

Біорізноманіття та водні ресурси

Протягом 2022 року на 125 прибудинкових територіях багатоквартирних будинків було проведено роботи по висадці 1000 дерев. Ця робота буде тривати надалі, як і очистка русла Південного Бугу. Торік вдалося провести І чергу відповідних робіт на ділянці від об’їзного шосе до КЗ “Вінницький ліцей №29”.

“Розпочато роботу над створенням документа Концепція розвитку малих річок Вінниці як частини майбутньої Концепції розвитку синьо-зеленої інфраструктури на основі річкової мережі міста. Це включатиме в себе попередні просторові дослідження, принципи та підходи до роботи з малими річками громади. В рамках розробки Концепції розвитку малих річок було завершено гідродослідження за участі фахівців Басейнового управління водних ресурсів за підтримки GIZ, підготовлено аналітичні схеми та проведено ряд партисипаційних заходів, на яких було протестовано базові складові та підходи концепції. Наразі документ на стадії фіналізації. Замовлено виготовлення ПКД по очистці річки Дьогтянець. Також було створено мапи окремих малих річок – Тяжилівка, Каліча, Шістнадцята, Тринадцята, Вінничка”, — розповідає директор департаменту економіки і інвестицій міської ради.

Промислова політика

У 2022 році розпочалась робота над «озелененням» індустріальних парків. Були внесені зміни у Концепцію Вінницького індустріального парку та розроблено Концепцію індустріального парку “ВінІндастрі” з урахуванням Декларації про Зелений курс Вінниці.

Стале харчування і зелене сільське господарство

Розроблена та затверджена Програма розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки.

“Закладам, підпорядкованим департаменту охорони здоров’я міської ради, доведена інформація, щодо пріоритетів при здійсненні закупівлі продуктів харчування, а саме надання переваги органічним та екологічно безпечним продуктам, які виробляються та вирощуються в регіоні”, — зауважив Максим Мартьянов.

Стала та розумна мобільність

Фахівці аналізували прототипи європейських і українських міст та розробили концепцію геоінформаційної системи для моніторингу стану аварійності на території міста.

В рамках оновлення комплексної стратегії міського транспорту і просторового розвитку ВМТГ проводився моніторинг аварійності на дорогах територіальної громади з виявленням причин ДТП та напрацюванням рішень для підвищення безпеки дорожнього руху. Було створено базу даних ДТП на території м. Вінниця. Також були проведенні підготовчі дослідження вулиці Грушевського: пішоходопотік, стан паркування.

Крім того, проаналізували велопішохідну інфраструктуру на вул. Келецькій та відремонтували ділянку на вулицях 600-річчя – Космонавтів.

З метою зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від пересувних джерел досягнуто зменшення простоїв автомобілів на перехрестях в очікуванні зеленого сигналу світлофора шляхом підключення 6 світлофорних об’єктів до мережі автоматизованої системи керування дорожнім рухом (АСКДР):

  • площа Героїв Майдану;
  • перехрестя вул. Магістратська – вул. Архітектора Артинова;
  • перехрестя пр-т Коцюбинського – вул. Героїв Нацгвардії;
  • площа Перемоги;
  • перехрестя вул. Родіона Скалецького – Зодчих;
  • перехрестя вул. Василя Порика – Політехнічна.

“У 2022 році КП “Вінницька транспортна компанія” виконані роботи по зборці одного низькопідлогового тролейбуса «VinLine», який обладнано системою автономного ходу. Тролейбус відрізняється від попередніх версій більшою енергоощадливістю. Також, у 4 кварталі 2022 року було закуплено 20 одиниць вживаних тролейбусів польського виробництва Solaris, які замінять частину застарілих тролейбусів радянського виробництва ЗіУ-9. Це дозволить забезпечити економію електроенергії і відповідно покращить якість повітря”, — наголосив Максим Мартьянов.

Наостанок він додав, що протяжність велосипедної мережі у ВМТГ у 2022 році була збільшена на 2,2 км. Роботи по облаштуванню велосипедних доріжок виконувались в рамках комплексної реконструкції вулиць та доріг, зокрема вул. Якова Шепеля та вул. Сергія Зулінського, смт Десна. Таким чином загальна протяжність веломережі на кінець минулого року склала 90,7 км.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin