Здобули нагороди, працювали над збереженням культурної спадщини, волонтерили: у департаменті культури Вінницької міської ради відзвітували про виконану роботу минулого року

Упродовж минулого року було здійснено понад 3200 культурно-мистецьких заходів та подій різних форматів на території ВМТГ.

Найбільші з них – V-й фестиваль «Великоднє Диво», цикл заходів до Всесвітнього дня вишиванки; восьмий і дев’ятий книжкові фестивалі «VinBookFest»; заходи різдвяно-новорічного циклу. Експонувалися вуличні фотовиставки та тематичні виставки картин: фотовиставка «Обличчя логістики ЗСУ», історична виставка «Європейська площа: простір (не)пам’яті», фотовиставка «Україна. Війна та опір», виставка картин «Музей і час» з нагоди 95-річчя Вінницького літературно-меморіального музею М.М. Коцюбинського, виставка «Марія» на тему Голодомору 1932–33 років в Україні тощо.

За словами директора департаменту культури Максима Філанчука, торік проводилася активна робота над створенням «Стратегії Культури ВМТГ» в рамках проєкту Eu4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізується Goethe-Institut.

Максим Філанчук, зазначив, що надання культурологічних послуг вінничанам у 2022 році забезпечували 822 працівники, з них 24 – внутрішньо переміщені особи. Мобілізували до лав ЗСУ 17 працівників галузі.

Стипендії виконавчого комітету міської ради отримували 14 ветеранів культури та мистецтва.

«Також галузь культури активно долучилася до волонтерської діяльності. Було проведено понад 2100 заходів різного спрямування: благодійних концертів, культурно-мистецьких заходів, акцій зі збору коштів і гуманітарної допомоги для ВПО та ЗСУ, екскурсій, майстер-класів тощо», – говорить Максим Філанчук.

Упродовж літнього періоду в центрі «ЯМаріуполь. Родина» в рамках спільного проєкту Вінницької та Маріупольської міських рад відбулася оздоровча зміна для 940 маріупольців.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов подякував колективу департаменту культури та усім директорам закладів галузі за їх роботу.

«Дякую вам за те, що культурний фронт прийняв виклик у час повномасштабної війни й культурне життя нашої громади не зупинилось. Ви працювали над збереженням культурної спадщини. Протягом усього часу підтримували таланти нашого краю. Дякую за всі заходи, які ви організовували та проводили для дітей, людей похилого віку, переселенців, знайомили їх з нашим містом. Дякую за ваш патріотизм та активну позицію щодо підтримки наших сил оборони, волонтерську діяльність та допомогу, яку ви надаєте деокупованим громадам», – говорить Сергій Моргунов.

У сфері грантової діяльності у 2022 році командою Музею Вінниці підготовлено та подано грантову заявку до Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини – 2023 (AFCP) під назвою «Реставрація Садиби Боруха Львовича початку XX ст. у Вінниці».

«Також Музей Вінниці у вересні 2022 отримав гуманітарну допомогу від Polish Support Center for Culture in Ukraine та одержав посильну допомогу від Краєзнавчого музею міста Паневежис та Паневежиської галереї мистецтв (Литва) від Стипендії Генрика та Майї Ґрохольських (Варшава, Польща). Частина коштів була передана на допомогу Силам оборони України, інша – використана для сталого фінансування проєктів Музею», – додає директор департаменту культури міської ради.

Під час концертів і заходів в Україні та за кордоном зібрано понад 1,5 млн грн грошової допомоги для ЗСУ, понад 60 тонн гуманітарної допомоги, надано тимчасовий притулок та психологічна допомога для 495 внутрішньо переміщених осіб, придбано сировину для виготовлення протитанкових їжаків, бронежилети, системи індивідуального захисту, перев’язувальні матеріали, книги тощо. Зокрема, завдяки активній роботі Міського Палацу мистецтв придбано 11 авто. В 12 закладах культури облаштовано пункти незламності.

Основними завдання на 2023 рік є:

o реалізація Стратегії розвитку культури Вінницької МТГ у 2023 році;

o облаштування укриттів у закладах культури;

o включення елементу нематеріальної культурної спадщини «Рогозоплетіння» (с.Щітки) до Національного переліку НКС;

o створення реставраційної концепції та дизайн-проєкту Вежі Артинова;

o придбання вуличних меблів (тент, стільці, виставкові конструкції) для проведення open-air заходів;

o розробка Концепції розвитку центрального парку ім.М.Леонтовича;

o реставрація та утеплення будівлі закладу «Вінницька дитяча художня школа» по вул. Магістратській, 66;

o ремонтно-реставраційні роботи приміщення ЗК «Музей Вінниці» – будівля «Особняк» по вул. С.Петлюри, 15-А;

o реконструкція глядацької зали ККЗ «Райдуга»;

o капітальні ремонти приміщень клубних закладів КЗ «Вінницька централізована клубна система».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin