Як правильно доглядати за хворим на коронавірус вдома. Розповідає лікар : 17:04:2020

Як правильно доглядати за хворим на коронавірус вдома. Розповідає лікар
Лікар загальної практики сімейної медицини вищої кваліфікаційної категорії Олена Линдюк. Стаж роботи – 18 років
  • У Вінницькій області частішають випадки інфікування COVID-19. Більшість хворих, які мають легкі симптоми коронавірусної інфекції лікуються вдома під наглядом лікарів.

  • Розпитали сімейного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Олену Линдюк про те, якою має бути самоізоляція та як правильно доглядати за хворим вдома.

Згідно з роз’ясненнями Центру громадського здоров’я, самоізоляція — це утримання від контакту з іншими, щоб зменшити ризик інфікування.

— Самоізоляція має тривати мінімум 14 днів з того часу коли був відомий, або ймовірний контакт з пацієнтом хворим на коронавірусну інфекцію, — розповідає сімейний лікар Олена Линдюк. — Це стандартний інкубаційний період вірусу. У деяких випадках він може бути довший, але за цей час у людини мають з’явитись якісь прояви.

Увесь цей період людина має повідомляти сімейного лікаря про свій стан. На період самоізоляції достатньо будь-якого з проявів інфекції, щоб викликати підозру і направити до хворого бригаду лабораторної діагностики, яка візьме зразки для полімеразно-ланцюгової реакції.

— Це може бути лише закладення носа, або декілька днів трохи підвищена температура, сухий кашель, який нічим не зупиняється і викликає біль у грудній клітині. Може бути сухий кон’юнктивіт, свербіння в очах, — розповідає лікарка. — У хвороби немає стандартної клініки. Частіше за все, якщо вона починається з очей, то потім «спускається» на ніс, а потім на кашель. Але, якщо почнеться з кашлю, то наврядячи потім «підніметься» до очей. Все ж таки залишається схема, коли інфекція спускається зверху вниз.

Найкраще ізолювати хворого на коронавірус в окремій квартирі чи будинку. Але що робити, якщо з ним живуть інші люди, як вберегти їх?

Створити умови в межах дому

Усі люди, які живуть разом з людьми на самоізоляції, вважаються контактними особами. Тож будьте на зв’язку із сімейним лікарем. Щоб зменшити контакт з хворим всередині квартири — поселіть його в окрему кімнату. Її потрібно часто прибирати та провітрювати.

— Інші приміщення теж повинні гарно провітрюватись, бажано протягом. Тобто відкрили два вікна, самі сховались і залишили так на 15 хвилин, — розповідає лікарка. — Ще доведеться часто робити вологе прибирання спиртовмісними та дезінфікуючими розчинами.

Лікування вдома передбачає, що хворий знаходиться у не важкому стані та може сам себе обслуговувати. Його можна попросити протерти розчином для дезінфекції ручки з середини кімнати, а також провести вологе прибирання та провітрювання.

Не варто заходити до кімнати в якій живе хворий. Якщо все ж таки з якихось причин це потрібно зробити, то необхідно подумати про захист.

— Потрібно одягнути на себе маску, захисні рукавички та бахіли. Не треба наближатись до хворого ближче ніж на півтора метра, — каже лікарка.

При догляді за ізольованим, медики рекомендують використовувати одноразові маски. Після використання їх потрібно обережно зняти, не торкаючись передньої частини. Потім ретельно помити руки з милом, обробити їх антисептиком.

Краще, якщо за ізольованим буде доглядати хтось із родичів, який не входить в групу ризику. Тобто, це не може бути вагітна жінка, людина старша 60 років або ті, хто мають послаблений імунітет чи хронічні недуги. Заходити до кімнати іншим родичам заборонено.

Заборонити ходити на кухню

Звичайно, хворий буде користуватись туалетом та ванною кімнатою. В цей час інші члени сім’ї повинні знаходитись якомога далі. В самоізольованого повинні бути окремі рушники, зубна паста, щітка, мило, туалетний папір. Зберігатися вони повинні в його кімнаті.

— Після того, як хворий побував у туалеті та ванні їх потрібно продезінфікувати спиртовмісними розчинами та розчинами на основі хлору, — каже Олена Линдюк. — Обробляються не лише ванна та унітаз, а й коридор по якому хворий пройшов. Також всі дверні ручки. Це обов’язково.

Хворий має харчуватись у своїй кімнати. На кухню ходити не потрібно.

— Якщо з хворим живуть інші члени родини, вони мають подбати про його харчування, — каже лікарка. — У людини на самоізоляції має бути свій посуд. Бажано харчувалась у своїй кімнаті.Їжу для хворого можна залишати на стільчику біля дверей..

Стільчик має бути без оббивки, щоб його можна було продезінфікувати.

— Залишки їжі викидаємо, посуд миємо, а потім обдаємо «кип’ятком», — каже Олена Линдюк. — Щоб уникнути процедури миття посуду, можна на період ізоляції використовувати одноразовий посуд.

Одяг та білизну хворого потрібно прати окремо від інших.

— Прати при температурі 90 градусі, звичайними синтетичними мийними засобами, — каже лікарка. — Під час прання на високій температурі все знезаражується.

Перестати хвилюватись

Рішення про припинення самоізоляції та запобіжних заходів приймається в кожному випадку окремо та приймається після консультації з медичними працівниками та відповідно до правил встановленими місцевими органами охорони здоров’я.

За час лікування хворому роблять три тести. Перший тест засвідчує, що людина захворіла. Повторний тест проводять через 14 днів. Якщо він показує, що людина одужала його підтверджують ще одним тестом через два дні. Тоді вважається, що людина повністю вилікувалась.

— Під час пандемії коронавірусу у людей багато проявів неврастенії. Десь 50 % людей телефонують тому, що просто бояться, — каже лікарка. — У мене було вісім пацієнтів, які були на самоізоляції, але вона у них вже закінчилась. Вони спокійно лікувались вдома та виконували всі накази.

Тренування вдома: 22 сервіси та YouTube-канали для занять спортом на карантині

Вінницький нотаріус подає у суд на активіста через звинувачення в «сірих» схемах

Два гектари за 500 гривень. Активіст показав, як у Вінниці почали скуповувати землю

Кросворд: Історія Вінниці від заснування міста до наших часів

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin