Днями в Україні було вперше виявлено карантинний, відсутній на території України шкідливий організм – бактеріоз винограду (хвороба Пірса). Наявність патогену було встановлено Державною установою «Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія» при проведенні експертизи зразку саджанців горіха волоського, який було відібрано від партії вантажу, що надійшов з Франції і проходив фє контроль у відділі митного оформлення м/п «Вінниця Центральний». Всього заражений вантаж містив 6850 штук саджанців горіха.

Заражений вантаж буде повернуто до країни-експортера. Додамо, що вперше в Європейському регіоні хвороба Пірса була знайдена у 2013 році в Італії. За короткий термін хвороба завдала серйозної шкоди оливковим гаям. Крім оливкових дерев, збудник уразив інші численні рослини. В липні 2015 року було повідомлено про перше виявлення X. fastidiosa у Франції.

Симптоми ураження хворобою включають в себе опіки на листках, їх в’янення і опадання, хлороз або бронзовість уздовж краю листка, затримка росту, карликовість рослин і окремих частин (плодів, листя), зменшення кількості і розмірів плодів. Сильно уражені рослини гинуть.Ця хвороба надзвичайно шкодочинна і небезпечна як для фермерських господарств які вирощують плодові, ягідні культури, так і для невеличких присадибних ділянок, а також насаджень в міських парках і скверах. Так відомо безліч фактів щодо економічних збитків.

Наразі хвороба поширена окремими вогнищами в декількох європейських країнах – Італії, Іспанії, Франції та Португалії. Тому вітчизняним імпортерам садивного матеріалу  слід обов’язково пересвідчитись, що в місцях вирощування такого матеріалу збудник хвороби відсутній.

Валентина Лісова