Будинок вже визнали аварійним, й реконструкції він не підлягає. Громада хоче на місці хати звести музейно-меморіальний комплекс із пам’ятником Леонтовичу, та все впирається у кошти. А тепер ситуація набула й політичного забарвлення, адже їй присвятив цілий ролик на Ютубі проросійський блогер Анатолій Шарій, відомий своєю антиукраїнською позицією. Він заявив, що хоче виступити в ролі мецената і вкласти близько 10 мільйонів гривень у будинок. Але реалізувати задумане, каже, неможливо через корумпованих місцевих чиновників.

– Для реалізації планів зв’язалися з главою Сутисківської ОТГ Леонідом Дідухом, який почав відмовлятися від зустрічі, посилаючись на відсутність часу. В остаточному підсумку він все ж поспілкувався. Але заявив, що не хоче, щоб інвестори робили все самі, а переказали гроші в місцевий благодійний фонд, а там влада сама розбереться. На такі умови ми не погодилися. Вирішимо всі проблеми за свій рахунок, не залучаючи місцеву владу.

У свою чергу, місцева жителька та ініціаторка збереження будинку Валентина Чайковська впевнена — пам’ятку слід зберегти будь-якою ціною.

– Потрібно негайно взятись за відновлення будинку. Там можна відкрити музей, кімнату, де зможуть навчатись музиці діти. Досі стоїть церква, де служив батько композитора, й там ікони, які він вирізьбив. Збереглась школа, в якій композитор навчався. Так, представники Шарія були в Шершнях, обіцяли допомогти. Тому будемо бачити. Але зараз нам чиновники кажуть, що через суд маємо відсуджувати дім, хоча він споконковіку знаходиться на землі нашої громади.

Голова Сутисківської ОТГ Леонід Дідух, куди входять Шершні, обурений такими звинуваченнями, каже:

– У кінці листопада 2019 року група людей приїхала із Києва в с. Шершні, де спілкувалися з в.о.старости Наталією Михайловою. Тоді було домовлено, що люди скинуть на нашу електронну адресу свої умови-пропозиції, нададуть пояснення, хто вони і кого представляють, і тоді ми зустрінемося для обговорення подальших дій. Але нічого ніхто не повідомив, було тільки 2 дзвінки від людини, яка називала себе адвокатом, і один від Нелі із Києва із пропозицією зустрітися.

Остаточна дата була призначена на 26 грудня, куди мали запросити ініціативну групу молоді, яка діє при об’єднаній територіальній громаді і займається підготовкою та написанням проєктів по розвитку громади. Однак група приїхала 24 грудня без повідомлення, до початку бюджетної сесії. Тоді група самостійно зайшла на сесію, почали фотографувати, записувати і звернулись до депутатів знову ж із своїм брехливим викладом, що ми хочемо дати для села 10 тисяч доларів, а ваш голова не хоче цього. Це був абсурд. Адже в залі засідань стояло більше десяти виготовлених макетів дітьми цих «селюків». На запитання депутатів, хто ви і кого представляєте (нарешті), одна із членів цієї групи Неля Керечанін надала посвідчення журналістки і відкрила «секрет», що у них є за кордоном знайома багата жінка, яка може виділити знову-таки 10 млн доларів на таку справу. У розмові відчувалось намагання довести неспроможність громади будь-що зробити.

Враховуючи «компетентність» у цьому питанні попередніх представників Всеукраїнського фонду, запропонували своє бачення контролю за використанням коштів – через наш благодійний фонд. До цього досить позитивно ставляться іноземні інвестори, а ви чомусь вбачаєте в цьому намагання розікрасти такі кошти. Чи потрібні будуть після цього кошти Шарія – побачимо. По-моєму, тут саме той випадок, коли нечистий на руку, щоб відвести від себе підозру, на весь світ кричить, щоб ловили злодія.

Тим часом 23 січня у столичному залі Freedom Hall відбудеться благодійний концерт, організований з метою збереження будинку. У концерті візьмуть участь Наталія Могилевська, Тayanna, Тоня Матвієнко, Jerry Heil, Viktoria Vasalati, Анна Буткевич, Девід Аксельрод, Гайтана, всесвітньовідомий хор «Щедрик» та один із найкращих у світі скрипалів-віртуозів Ілля Бондаренко. Під час заходу відбудеться благодійний аукціон. Вхід — від 2000 гривень. Зібрані кошти будуть спрямовані на відновлення занедбаного будинку.

Віталіна Володимирова