З такою ініціативою виступили місцеві депутатки, артистки театру і кіно, викладачки ВНЗ, представниці Клубу Успішних Жінок України.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької ОДА.

Вінничанок запрошують стати учасницями флешмобу «Зроби фото з хусткою», фінал якого заплановано на 7 грудня.

Урочистості та масштабний флешмоб, який має усі шанси потрапити до книги рекордів України, як захід, який зібрав найбільшу кількість жінок вбраних в українську хустку, проходитимуть з 12:00 до 15:00 у Молодіжному центрі «Квадрат» (вул. Театральна, 15).

Організатори сподіваються, що Всесвітній день української хустки збере таку ж кількість прихильників, як і День вишиванки і запрошують долучитись усіх бажаючих.

«Люди споконвіків шанували та цінували хустку, наділяли її магічними властивостями, використовували в обрядах, у побуті, для радісних та сумних подій. Хустка вважалася особливим сакральним предметом та реліквією, яку передавали з покоління в покоління.

Її використовували, коли народжувалася дитина, а потім на хрестинах. Матері обов’язково перев’язували хустками синів, коли проводили в армію. Адже вірили, що вона берегтиме від усіх негараздів. На сватання дівчата виносили судженим хустки на знак згоди. Це означало, що дівчина виходить заміж по любові. за часів козаччини в українців існував ще один красивий звичай: кожна дівчина дарувала своєму нареченому вишиту хустку, як символ вірного кохання.

Люди здавна вірили, що хустка має магічні властивості та слугує оберегом.

Тому вона була і досі є важливим атрибутом на весільних обрядах. Й донині збереглась традиція три рази покривати наречену, що означає її перехід у статус заміжньої жінки.

Також у давні часи існував звичай на весілля молоді хустинками покривали руки. Вони не віталися відкритими руками, щоб ніяке зло не торкалося їхньої сім’ї. Ці хустинки в кінці весілля зав’язувалися одна з одною та з весільним одягом і зберігалося, як оберіг сім’ї.

Як бачимо, український народ споконвіків шанував та цінував хустину. За багато років в українській історії назбиралася численна кількість переповідок про хустку та її роль у житті людей. І сьогодні вкрай важливо відроджувати ці традиції та звичаї, переповідати ці красиві історії про вірне кохання та берегти цю спадщину.