“Мовлення – важливий аспект нашого соціального життя”: у Вінницькому центрі реабілітації навчають людей з інвалідністю правильному мовленню

У Вінницькому міському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк надають широкий спектр послуг для дітей та дорослих з інвалідністю. Зокрема, над покращенням мовлення працює кваліфікована логопединя.

«У Центрі реабілітації “Гармонія” ми надаємо соціальні, реабілітаційні послуги і послугу раннього втручання. Логопедія поєднує в собі риси усіх цих напрямків, адже заняття з логопедії мають і педагогічну, і фізичну, і соціальні функції. Мовлення – це важливий аспект нашого соціального життя, спосіб комунікувати з іншими. З цим і допомагає наш фахівець», – зазначає директорка центру реабілітації «Гармонія» Олена Чорнобривенко.

Логопединя центру реабілітації «Гармонії» Раїса Шастун-Нестерчук – у минулому акторка театру та співачка. Завдяки 40-річному сценічному досвіду, має чудово поставлений голос, виважені інтонації та бездоганну вимову звуків. Цьому ж прагне навчити своїх підопічних. Спочатку Раїса Василівна починала працювати у центрі реабілітації «Гармонія» на волонтерських засадах. А згодом пройшла кваліфіковане навчання на логопеда та з того часу навчає клієнтів «Гармонії».

Підопічних у пані Раїси багато. З деякими – займається вже декілька років та досягла значних результатів. Наприклад, їй вдалося «розговорити» людей, які до того могли вимовити лише декілька звуків. Логопединя розповідає історію свого підопічного, клієнта «Гармонії» Павла. Виявилося, що заняття з ним можна проводити лише спільно з реабілітологом або масажистом. Адже вимовляти звуки чоловік може лише тоді, коли м’язи шиї, плечей розслаблені. Тож логопединя працює над порушенням мовленнями під час фізичної реабілітації або масажу.

Сьогодні до Раїси Василівни прийшла 13-річна Ангеліна. Заняття розпочинається з масажу губ, розслаблення щелеп, невеликої руханки, щоб забрати затиск в м’язах тулуба, який заважає діафрагмі правильно працювати. Далі – логопединя сідає за синтезатор та проводить з підопічною розспівки. При цьому Раїса Василівна вчить Ангеліну правильно вимовляти звуки.

Логопединя у центрі реабілітації «Гармонія» працює кожного дня. Щоденно в неї є клієнти. З одними треба працювати кожний день, з іншими – вистачає декілька занять на тиждень.

«Потрібно завжди залишатися оптимістом і віддавати людям тепло, ділитися своєю енергією. Тоді буде легше працювати, і швидше буде видно результат», – ділиться секретами своєї праці Раїса Василівна.

Щоб дізнатися більше про послугу логопеда та інші послуги Центру реабілітації «Гармонія», телефонуйте за номером (0432) 507 – 504 або приходьте за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin