Вінничанам пропонують долучитись до обговорення фінального ескізу пам’ятного знаку вшанування полеглих воїнів, який розміщуватимуть на територіях шкіл міста

Вінниця готується до встановлення пам’ятних знаків на територіях шкіл громади. Вони покликані зберегти пам’ять про колишніх випускників навчальних закладів, які загинули, захищаючи Батьківщину. Нагадаємо, у підсумку Всеукраїнського бліц-конкурсу фахове журі, а згодом і вінничани під час онлайн-голосування підтримали ескіз архітекторів із закликом «Подивись на себе!», що відповідно до висновку журі перегукується із відомим Сковородинським – «Пізнай самого себе…». Саме цим афоризмом оформлено передпроєктне рішення пам”ятного знаку вшанування полеглих воїнів на територіях шкіл, який перед реалізацією презентує вінничанам департамент архітектури та містобудування міської ради.

Проєкт містить дзеркальну поверхню, що ніби просить зазирнути у себе та побачити крізь призму свого сприйняття – війну, віддаючи данину пам’яті полеглим Героям і Героїням.

«Ключова ідея цього проєкту – комунікація із пам’яттю. Ми живемо лише завдяки мужності воїнів Збройних сил України, що тримають фронт і заради цього вони платять занадто велику ціну, – каже головний архітектор Вінниці Євген Совінський. – Нарівні із практиками пам’яті, таке композиційне рішення має ще й вагому освітню функцію, адже дзеркало відображатиме все що відбуватиметься у шкільному дворі, спонукатиме зупинитися і замислитися. Учні мають розуміти завдяки кому мають змогу вчитись в Україні та виховуватися на прикладах героїзму та відваги тих, хто раніше були такими ж як і вони, ходили до цієї ж школи, сиділи за цими ж партами…»

Також, Євген Совінський зазначив, що ескіз розробляли з урахуванням універсальності, щоб виготовлені за ним серійні пам’ятні знаки, можна було розмістити з архітектурною прив’язкою до територій чи будівель шкіл незалежно від площі ділянки та розташування.
«Вінницька міська рада вже готова приступити до виготовлення монументів. Їх встановлюватимуть на замовлення адміністрацій шкіл, відповідно до погоджень із рідними полеглих Захисників та Захисниць. Разом із тим, ми відкритті до діалогу з громадськістю. Чекатимемо на думки і можливі пропозиції та зауваження щодо вигляду пам’ятного знаку, адже знаходимось на фінішній прямій реалізації. Чекаємо на них протягом двох тижнів, починаючи від сьогодні», – наголосив головний архітектор Вінниці.

Пошта для подання ідей, зауважень та комунікації – [email protected]

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin