У Вінниці покажуть фільм про Василя Кричевського

У Вінниці прем’єра фільму «Повернення. Василь Кричевський» відбудеться 29 листопада о 13:30 в кінотеатрі «Родина», під час якої присутні зможуть зустрітися та поспілкуватися з її авторами. Подія проходитиме у межах Всеукраїнського туру показів фільму до 150-річчя видатного українського митця Василя Кричевського містами України, де він жив і працював, а також де проходили знімання цієї унікальної стрічки. Прем’єра організована спільно зі студією «Телекон», благодійним фондом «Дар», кінотеатром «Родина» та Музеєм Вінниці.

Як зазначають організатори кожен показ фільму має особливе значення для місцевої громади, яка отримує унікальну можливість поглиблено ознайомитись із творчістю та життям видатного історичного діяча Василя Кричевського.
Над стрічкою знімальна група працювала понад сім років. Автори співпрацювали, зокрема із закордонними медіа-гігантами «BBC», «CBC» тощо.

Режисер фільму – Сергій Заболотний, відомий своїми режисерськими роботами «Свідок Женя», «Чорнобиль 3828» і продюсерськими – «1945», «Плавильний котел». Сценарій написав Ігор Кобрин – уславлений режисер, автор знаменитих документальних фільмів «Собор на крові», «Хлібна гільйотина», «1941: Заборонена правда». Продюсерка кінопритчі Валентина Подгорна – голова благодійного фонду «ДАР», продюсерка документальних фільмів. Оператор-постановник – Павло Попков, який знімав нашумілі українські та міжнародні документальні фільми «Маріуполь – місто нескорених», «Ніл Хасевич. Мистецтво волі», «Yuriy, el ceramista». Художник-постановник – Сергій Маслобойщиков – відомий сценограф, кіно- та театральний режисер (вистави «Verba» за «Лісовою піснею» Лесі Українки, «За двома зайцями», фільми «Шум вітру», «Свій голос»). Графіку шрифтів зробив Олексій Чекаль – автор офіційної символіки Православної Церкви України, знаний у світі каліграф, дизайнер, який працював над проєктами для Вселенського патріарха Варфоломія, Оксфордського університету. Афішу фільму створив Віталій Шостя – відомий графік-плакатист, член-кореспондент Національної академії мистецтв України. Музику до фільму написали Сергій Фоменко (популярний музикант, співак, композитор, лідер гурту «Мандри») та Роман Гриньків (славнозвісний бандурист, лауреат численних міжнародних і Всеукраїнських конкурсів).

Так, у фільмі-досліджені, «Повернення. Василь Кричевський», знявся його онук, майстер прикладного мистецтва Василь Лінде-Кричевський. Він приїжджав із США в Україну для зйомок, які проходили в Києві, Одесі, Харкові, Полтаві, Опішному, Каневі, Львові тощо.

Попри колосальний внесок Василя Кричевського в розвиток української культури, радянська влада намагалася викреслити ім”я геніального митця з історії.

Впродовж років Незалежності України музейники, дослідники, книговидавці та кінематографісти повертають ім’я діяча Україні та світу.

«Показ фільму – це чудова нагода відзначити спадщину та внесок Василя Кричевського у розвиток української культури. У Вінниці існувало дві споруди, побудовані за його проєктами. Також вважають, що він є автором ескізів оздоблення та розпису другого поверху готелю «Савой» – першої шестиповерхової будівлі у Вінниці, пам”ятки архітектури, одного з символів та ідентифікаторів міста. Тож запрошуємо усіх охочих зробити крок у минуле разом зі стрічкою», – говорить модератор зустрічі Ігор Жуков.

Трейлер фільму https://www.youtube.com/watch?v=FQa3-fo1DqA

Вхід на подію вільний.

Довідка:

Василь Григорович Кричевський (1873-1952) – видатний український художник, архітектор, графік, етнограф, майстер декоративно-ужиткового мистецтва, сценограф, мистецтвознавець, педагог, фундатор стилю українського модерну в національній архітектурі, архітектор будівлі Полтавського губернського земства, де зараз облаштований Полтавський краєзнавчий музей його імені, ініціатор створення будинку-музею Тараса Шевченка в Києві, один із засновників та професор Української академії мистецтв, архітектор Київського будинку письменників «Роліт», Канівського музею на могилі Шевченка, автор пам’ятника Михайлу Грушевському. Також Василь Кричевський у 1917 році розробляв герб на доручення Центральної ради. І 22 березня 1918 року зображення тризубу князя Володимира Великого, обрамленого оливковим вінком, було схвалено Малою Радою.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin