Безпека та турбота. у Вінниці на сферу освіти планують спрямувати 39 % від загального фонду видатків

Вчора, 5 грудня, під час презентації проєкту бюджету на 2024 рік, члени Вінницької міської організації профспілки працівників освіти мали змогу ознайомитись із головними фінансовими показниками. Особлива увага була приділена прогнозованим видаткам на освіту. Так, за рахунок бюджету громади заплановано фінансування будівництва укриттів і їх облаштування, покращення харчування дітей та виплату заробітної плати для працівників освітніх закладів. Захід відбувся за участі заступників Вінницького міського голови та директорів департаментів.

Так на сферу освіти у 2024 році планують спрямувати 39 % від загального фонду видатків. Ці видатки за рахунок доходів бюджету громади зростуть на 20%, тоді як освітня субвенція – лише на 18% у порівнянні з попереднім роком.

«Вже не один рік спостерігається тенденція, що видатки на сферу освіти інтенсивніше збільшуються за кошти громади, ніж за рахунок освітньої субвенції, – підкреслила директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко. – У новому році на утримання закладів та установ освіти з доходів нашої громади та міжбюджетних трансфертів передбачені видатки у сумі 2 млрд 348 млн грн, що на 19, 2 % більше, ніж у поточному році. При цьому 97 % покриють видатки захищенні статті: оплату праці та комунальних послуг, організацію якісно харчування дітей, виплату стипендій учням ПТНЗ».

В умовах воєнного стану, серед ключових пріоритетів міської влади залишається безпека кожного мешканця громади. Тож, за словами директорки департаменту освіти ВМР Оксана Яценко, й у новому році продовжиться робота з будівництва та ремонту укриттів у закладах освіти, їх облаштування відповідно до вимог ДСНС. Як і щорічно передбачено і видатки на заходи протипожежної безпеки.

«Крім того, цьогоріч переможцями конкурсу «Бюджет громадських ініціатив ВМТГ» стали 4 проєкти, які спрямовані на пріорітет безпеки – це створення класів безпеки у школах №№ 3, 16, 18. Не залишаємо поза увагою і національно-патріотичне виховання підростаючого покоління. Плануємо посилити відповідні заходи та гурткову роботу у цьому напрямі, а також реалізувати ще один проєкт БГІ – проведення змагань зі стрільби кульової у 22-й школі», – зазначила Оксана Яценко.

Щоб забезпечити стабільну роботу та функціонування закладів та установ освіти на 2024 рік у бюджеті ВМТГ передбачені видатки на обслуговування систем електронного управління освітнім процесом, що дають можливість забезпечувати дистанційне навчання, здійснення заходів з підготовки до опалюваного сезону, виконання аварійних робіт. А також передбачена заміна теплових лічильників, у яких закінчився термін експлуатації, на нові з погодозалежними регуляторами, що дозволить зменшити витрати на оплату послуг з електропостачання.

Відповідно до пріоритету «турбота», у закладах освіти, зокрема працюватимуть над покращенням якості харчування. З 1 січня заплановано підвищення його вартості у дитячих садочках, школах та ПТНЗ.

«За рахунок бюджету громади безкоштовним харчуванням забезпечуватиметься 13 тисяч 495 дітей, що складає 20 % від загальної кількості вихованців. Витрати з бюджету на зазначені цілі заплановані у сумі 77 млн 273 тисяч грн. Як і в 2023 році в закладах освіти, крім інших пільгових категорій дітей, безкоштовним харчуванням забезпечуватимуться діти та учні, батьки яких є учасниками АТО (ООС), діти Захисників і Захисниць», – повідомила Оксана Яценко.

Буде підвищено і заробітну плату працівникам галузі освіти. Протягом 2024 року вона зросте майже на 21 % у порівняні 2023 р. Крім того, з 1 січня планується запровадити додаткову муніципальну надбавку за складність та напруженість у роботі в умовах воєнного стану вихователям та преміювання помічників вихователів у закладах дошкільної освіти громади.

Пріоритет «турбота» – це і видатки в 2024 році на відпочинок під час канікул дітей особливо вразливих категорій.

Для довідки:

На території Вінницької громади нараховується 122 освітніх заклади різних типів. Вони надають послуги 70 тисячам юних містян, із яких понад 2, 5 тисячі – діти з числа внутрішньо переміщених осіб.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin