Підтримки книговидання: поширення знань про Вінницю, її історико-культурну спадщину, туристичний потенціал, унікальну атмосферу і …

Виконком Вінницької міської ради схвалив проєкт рішення про затвердження Програми підтримки книговидання про Вінницю на 2025-2027 роки. Її розробили, щоб стимулювати видання якісної й різноманітної книжкової продукції, спрямованої на поширення знань про Вінницю, її історико-культурну спадщину, туристичний потенціал, унікальну атмосферу, а також про роль вінничан у національних і світових процесах та явищах.

Розробку програми координував департамент маркетингу міста та туризму спільно з іншими департаментами міської ради в рамках реалізації заходів Стратегії розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року. Упродовж минулого року робоча група у складі музейних, архівних і бібліотечних фахівців обговорювала концепцію і пріоритети міської програми книговидання.

Процес роботи над новою міською програмою співпав із небаченим досі інтересом українців до власної історії та сплеском книговидання в Україні попри важкі умови воєнного часу. Це помітно навіть по тенденції до відкриття нових мережевих та незалежних книгарень, збільшенню числа авторів та різножанрових видань в країні. Водночас з 2022 року у Вінницькій області спостерігається суттєве скорочення назв і накладів книжкової продукції.

«Наразі асортимент видань про Вінницю досить невеликий. Частину з цих книжок раніше випускали в рамках Бюджету громадських ініціатив або обласної програми книговидання, але вони не могли потрапити в роздрібну реалізацію. Враховуючи потужну історичну та культурну базу Вінниці, цього явно недостатньо для того, щоб ознайомитися з містом та регіоном у повній мірі, особливо у питаннях, які стосуються промоції міста на зовнішні аудиторії в рамках культурних, туристичних чи освітніх заходів. Видання іноземними мовами про місто практично відсутні на ринку», – зазначає директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

Відтак у програмі йдеться про підтримку видання одномовної чи багатомовної книжкової продукції для дорослої та дитячої аудиторії: науково-популярних, популярних, довідкових, літературно-художніх і образотворчих видань різного формату.

За умовами, фінансова підтримка може надаватися на конкурсній основі виключно суб’єктам видавничої справи, зареєстрованим на території Вінницької МТГ, за принципом співфінансування (до 70% від собівартості видання). Наклад видань повинен буде складати не менше 100 примірників. Положення про Конкурс підтримки книговидання про Вінницю, а також принципи відбору через експертні ради планують розробити до кінця поточного року, щоб уже на початку 2025-го оголосити перший прийом заявок.

Крім фінансової підтримки суб’єктам книговидання, програма передбачає:

• проведення тренінгів, семінарів та інших заходів для творців книжкового вмісту (авторів текстів, фотографів, ілюстраторів), редакторів, критиків, перекладачів та дизайнерів;

• створення платформи для комунікації суб’єктів поліграфічної та видавничої справи, авторів, дослідників, науковців, їх взаємодії між собою, обміну досвідом (нетворкінгові заходи, круглі столи, форуми, панельні дискусії, тощо);

• створення буктрейлерів, проведення спеціальних подій, авторських читань та онлайн-активностей;

• презентацію книжкової продукції, яка видається в межах Конкурсу;

• представлення книжкової продукції про Вінницю та видатних вінничан на всеукраїнських заходах, присвячених книговидавництву та популяризації читання, а також на міжнародних подіях.

«Програма спрямована на фінансову підтримку суб’єктів видавничої справи, що зареєстровані на території Вінницької міської територіальної громади, тобто йдеться про підтримку місцевого бізнесу і робочих місць, – наголосив заступник міського голови Андрій Очеретний. – Також програма передбачає стимулювання творчості місцевих авторів та проведення локальних тематичних подій, популяризацію Вінниці та видатних вінничан на національному та міжнародному рівнях. Це надзвичайно важливо в умовах нашої боротьби за власну ідентичність та поширення культурної дипломатії».

Тепер цей проєкт рішення мають винести на голосування під час сесії Вінницької міської ради у жовтні. Перша публічна презентація проєкту вінницької Програми підтримки книговидання відбудеться на День міста, 14 вересня в рамках VinBookFest-у.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin