У Вінниці відбулась толока поблизу малої річки Дьогтянець

Золотушник не притаманний цій ділянці та й Україні загалом, але він дуже активно поширюється. Від нього немає такої очевидної шкоди, як від борщівника, який залишає опіки. Однак на ділянці, де росте золотушник, не помітимо інших рослин. Таким чином ця інвазійна рослина повністю змінює екосистему.

«Цю ділянку ми обрали тому, що у нас є проєкт «Малі річки Вінниці». У рамках цього проєкту ми багато разів проходили вздовж всієї річки та досліджували її проблеми. Ми побачили, що тут розташована прекрасна лука. Проблема її в тому, що багато інвазійних видів рослин, зокрема й золотушник, загрожують місцевим рослинам. Що буде поганого, якщо ділянка позбудеться якихось притаманних їй квітів чи трав? Насправді золотушник повністю змінює екосистему. Від квітів залежить життя комах та малих тварин, які не пристосовані до співіснування з золотушником. А тому разом з природними трав’янистими видами з цієї території підуть також живі організми. Саме в цьому полягала наша акція – почистити цю ділянку, подивитись, наскільки ефективним це буде, а також вирішити, як далі з цим працювати. Нам важливо, щоб на місце золотушника прийшли місцеві види рослин», – розповіла експертка з екології та озеленення КП «Інституту розвитку міст» Любов Колосова.

Окрім фахівців «Інституту розвитку міст» до толоки на дьогтянецькій луці долучилися й місцеві мешканці. Вони ж розповідали, що раніше на цій території жили нутрії, тритони й загалом природне життя було досить активним. Втім, сьогодні цього бракує. Якщо ж зараз цю луку не приводити до ладу, то вона заросте та перетвориться у непролазні хащі з інвазійних рослин.

«Поряд є два густозаселені райони – Слов’янка та Вишенька. Для цих районів близькість природної оази важлива, тому що місто забудовується, але водночас зменшуються природні території. Цінність цієї локації на Дьогтянці в тому, що це відкрита природна територія. Тут діяльність людини була мінімальною. Ми намагаємось максимально привернути увагу містян, що така територія у нас є. Крім того, на цій луці є масив звіробою, а це дуже цінна лікарська рослина. Це теж підкреслює важливість цієї території», – додав заступник директорки КП «Інститут розвитку міст» Назар Коваленко.

Після толоки учасники обговорили проблему інвазійних рослин та цінність міських лук. Завдяки подібним акціям, фахівці «Інституту розвитку міст» спробують напрацювати ефективні рішення боротьби з різними інвазійними рослинами та поширювати цю практику на інші природні ділянки міста.

Захід відбувся за підтримки проєкту Integrated Urban Development in Ukraine II, що впроваджується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії.

Надалі фахівці КП «Інститут розвитку міст» планують влаштовувати подібні заходи. Стежити за анонсами можна на сторінці у Facebook – https://www.facebook.com/SmallRiversVinnytsia

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin