Композиція «Щедрик» або «Carol of the Bells» об’єднала мільярди людей і стала справжнім гімном Різдва на всіх континентах.

23 січня в столичному залі Freedom Hall відбудеться великий благодійний концерт для порятунку від руйнування унікального об’єкта культурної спадщини – будинку Миколи Леонтовича у селі Шершні Тиврівського району. Наталя Могилевська, Тayanna, Тоня Матвієнко, Jerry Heil, Viktoria Vasalati, Анна Буткевич, Девід Аксельрод, Гайтана заспівають в цей вечір на благодійному концерті, щоб зібрати кошти на відновлення занедбаного будинку . Благодійну ініціативу також підтримають своїми виступами всесвітньо відомий хор «Щедрик» та один з кращих в світі скрипалів-віртуозів Ілля Бондаренко. Під час заходу відбудеться благодійний аукціон. Свої лоти уже надали відомі українські художники, колекціонери і дизайнери. Серед них представлені сукні від Юлії Магдич, твори Олега Тістола, Дарини Момот, Миколи Маценка, Марка Гейка, Володимира Яковця, Михайла Демцю, Саїда Ахмаді, Олександра Ройтбурда, Ольги Рондяк, Юрія Соломка, Володимира Сая та інших. Заявлений також унікальний лот-джокер, який організатори поки тримають в секреті.

Зазначимо, що коли відзначали 100 років «Щедрику», нарешті згадали про людину, яка, власне, і створила улюблену різдвяну мелодію. Коли ж небайдужі люди оприлюднили фото будинку, в якому жила родина Леонтовичів, – це у селі Шершні на Вінничині, – виявилося, що будинок той на межі повної руйнації.

Залишилися ще й досі люди на селі, які переказують почуті на власні вуха розповіді про Миколу Леонтовича.

«Дідусь мого чоловіка тримав його на колінах. Каже, що він такий був хитрий хлопчик, і все хотів знати, був допитливий. Він із малечку любив співати. А потім, як підріс, то співав уже у церковному хорі. До Леонтовича у нас не було таких знаменитих людей. А він уже – це знаменита людина нашого села», – переповідає мешканка Шершнів Ніна Бондар.

У лютому 2018 року Фонд гуманітарного розвитку України оголосив про проведення архітектурного конкурсу ескізів на бачення реновації знаменитого будинку у Вінницькій області в комплекс Миколи Леонтовича, який об’єднає кілька культурних і освітніх об’єктів. Автор кращого проекту Олексій Семірог-Орлик запропонував збереження будинку Леонтовича в максимально автентичному вигляді завдяки використанню легких матеріалів та скла, які зможуть охороняти будівлю від впливу зовнішнього середовища.Зараз в планах благодійників і місцевої громади реновація і музеїфікація будинку. Крім музею, планується створити на його базі дитячої музичної школи Миколи Леонтовича, театр під відкритим небом і постійну резиденцію Святого Миколая.

Віталіна Володимирова