Вінничани можуть вакцинуватись від грипу за півціни

Муніципальна програма «Здоров’я вінничан» покриває 50% вартості вакцини від грипу для мешканців Вінницької територіальної громади, у тому числі зі статусом ВПО. А дітям, позбавленим батьківського піклування, та дітям з інвалідністю щеплення проводяться безоплатно. Імунізуватись від грипу можна в центрах первинної медико-санітарної допомоги міста після огляду сімейним лікарем. Програма діє у рамках ініціативи «Вінничани важливі».

Грип – це серйозне високозаразне захворювання з ризиком госпіталізації та навіть смерті. Найдієвішим засобом для профілактики грипу є вакцинація. Для того аби щепитись від грипу потрібно звернутись до свого сімейного лікаря. Наразі у Вінниці імунізація здійснюється чотирикомпонентною вакциною «Джисі Флю».

У департаменті охорони здоров’я зазначають, що вакцинуватися можуть дорослі й діти віком від 6 місяців, які не мають протипоказань до щеплень. Дітям до 9 років, які раніше не були вакциновані від грипу і не мали підтверджених випадків захворювання на це захворювання, слід зробити дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Всім іншим – одну. Імунітет після щеплення формується впродовж кількох тижнів. Зазвичай вже через 2 тижні після щеплення можна мати захист.

Окрім того, фахівці департаменту охорони здоров’я ВМР рекомендують першочергово вакцинуватись наступним категоріям громадян:

  • Медичним працівникам, які мають вищий ризик захворіти на грип через особливості своєї професії.
  • Вагітним жінкам, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності.
  • Особам літнього віку, імунітет яких із віком стає менш ефективним у боротьбі з грипом, який може мати серйозні наслідки, коли людині за 65.
  • Пацієнтам із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується.
  • Учителям, соціальним працівникам та усім, хто працює в місцях скупчення людей.

«Вакцинація як засіб профілактики від грипу не дає 100-відсоткової гарантії, що людина не захворіє, щеплення не є панацеєю, – каже директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш, – Проте вакцинована людина перенесе захворювання легше. Також варто запам’ятати, що лікувати вірусні захворювання антибіотиками – хибна думка відповідно до затверджених протоколів лікування».

Для того, аби вакцинуватись необхідно звернутись до центрів первинної медико-санітарної допомоги міста у робочі дні з 09.00 до 17.30 год.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin