Відбулась презентація мистецького проєкту «Історія культурного опору російській агресії та деукраїнізації Донбасу часів тоталітарного режиму»

19 червня у виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського відбулась презентація мистецького проєкту «Історія культурного опору російській агресії та деукраїнізації Донбасу часів тоталітарного режиму». В його межах представили роботи художників із Краматорська. Організатори події – департамент культури ВМР спільно з ГО «Ivangard».

Як зауважив директор департаменту культури ВМР Максим Філанчук, сьогодні дуже важливо підтримувати мистецтво та розвивати його.

«Мистецтво не тільки слугує засобом самовираження та єднання людей, а й може стати ліками для покоління, яке переживає війну. Завдяки фантазії, вигаданим світам, картинам, скульптурам і поезії ми можемо відірватися від суворої реальності, нехай навіть на короткий час», – повідомив він.

У межах проєкту представили 33 роботи видатного краматорського художника Івана Борисова (1943-2021), який у своїй творчості об’єднав класичний стиль та авангардизм, створивши власний неповторний стиль малювання – «Івангардизм». Також на виставці можна побачити 9 робіт його послідовника та колекціонера Максима Дрогобецького.

Він розповів, що Іван Борисов став справжнім учителем і наставником для багатьох молодих митців. Його роботи відображають дух протесту проти російської агресії та політики деукраїнізації Донбасу, і завжди були сповнені любові до України та всього українського.

Сам же Максим Дрогобецький був вимушений покинути рідний Краматорськ на початку російської агресії. Свої перші картини він почав створювати у 2023 році, наслідуючи стиль майстра. У них він зображає власний погляд на мистецтво в сучасному світі.

Презентація експозиції пройшла з великим успіхом. Відвідувачі мали змогу не лише насолодитися прекрасними творами мистецтва, а й зануритися в історію культурного опору Донбасу.

Виставка експонуватиметься до 3 липня 2024 року.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin