Рекомендації, як можна зменшити використання води на побутовому рівні

Неекономне використання води, а також протікання кранів, змішувачів, змивних бачків призводить до зайвих втрат води та більших рахунків за її сплату. А ще нераціональне використання води впливає на рахунки за електроенергію, наприклад, при роботі бойлера, чайника, пральної чи посудомийної машини. Тож споживайте воду розумно та економно, адже вона – вичерпний ресурс.

Департамент відновлення та розвитку ВМР закликає містян ощадно користуватися водними ресурсами, адже з кожним роком питання нестачі води стає все актуальнішим не лише у світі, а й в Україні.

Рекомендації, як можна зменшити використання води на побутовому рівні:

Відремонтуйте несправну техніку

З одного несправного крана за добу може витікати від 0,5 до 1,5 куб. м, а з бачка – від 5 до 8 куб. м води. На перший погляд, витоки у санвузлі здаються незначними, але якщо врахувати, що вода тече безупинно, то загальний її обсяг насправді є досить значним. Причиною витоків часто є наліт на клапані і його гнізді, тому необхідно регулярно чистити бачок, промивати клапан і видаляти наліт.

Перейдіть на туалети з низьким потоком води або встановіть додаткову ємність у змивний бачок

Загалом витрати води у санвузлах є одними з найбільших. Зменшити їх можна, наприклад, поставивши у зливний бачок додатковий предмет (у країнах Заходу для цього є спеціальні пластикові «цеглини»). Такий прийом дозволяє зменшити кількість холодної води, що використовується під час одного змиття. Або ж якщо плануєте над заміною унітаза, зробіть вибір на користь туалетів з так званим низьким потоком. Вони використовують тиск для видалення відходів. Їх можна розпізнати за характерним свистом.

Встановіть душові лійки з низьким потоком

Душова лійка з низьким потоком дає майже подвійну економію у використанні води.

Якщо є змога, використовуйте менше гарячої води. Гаряча вода обходиться приблизно у десять разів дорожче, ніж холодна.

Приймайте душ замість ванни

При прийманні ванни у середньому використовується близько 150-200 л води. Приймаючи душ, ви витратите лише 20-30 л води.

Вимикайте воду під час чищення зубів

Часто, коли ви чистите зуби, з крана тече вода і її «витрати» у цей час можуть досягти значенням, які відповідають роботі несправного унітаза. Відповідно, набагато ощадливіше чистити зуби, набираючи воду у склянку.

Кип”ятіть стільки води стільки, скільки потрібно на цей час

Зайве кип”ятіння призводить не лише до збільшення використання енергоресурсів, а й збільшує споживання води через її випаровування.

При пранні чи використанні посудомийної машини повністю завантажуйте техніку

Повне завантаження пральної чи посудомийної машин допоможе заощадити не лише воду, а й електричну енергію. Проте запам’ятайте, що перевантажувати прилади не рекомендується, оскільки це призводить до перевитрати енергії та скорочення строку служби техніки.

Використання води за межами будинку

Відмовтесь від поливання саду чи городу водопровідною водою. Якщо у вас є автомобіль, намагайтесь використовувати для його миття губку та відро, оскільки коли ви миєте машину струменем зі шланга, кількість витраченої води значно збільшується.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin