Майстер-клас з традиційної подільської писанки провели у Вінниці для маріупольців

Занурювали в фарбники від світлого до темного, та знімали віск під теплим вогнем свічки, – так у суботу, 8 квітня, у Вінниці маріупольці навчалися виготовляти традиційну подільську писанку. Майстер-клас для дітей та їхніх батьків провела викладачка художнього відділення Вінницької дитячої музичної школи № 2 Оксана Верхова-Єднак. Захід пройшов за підтримки департаменту культури Вінницької міської ради.

Дійство зібрало всіх охочих у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» та розпочалося музичними номерами у виконанні учнів Вінницької дитячої музичної школи № 2. А продовжилось не менш натхненним майстер-класом. Під час якого мешканці Маріуполя ближче ознайомитися з традиційною подільською писанкою.

У перебігу навчання під керівництвом досвідченої майстрині присутні вправлялися у писанні на курячих яйцях із використанням писачків та воску. Наносили стародавні символи-обереги: дубове листя, що символізує міць та силу, та сонце, ружу й інші солярні знаки, що символізують довголіття.

«Великдень — свято особливе. Величне свято Великодня дає нам добру нагоду наповнити свої серця любов’ю і добротою, зміцнює кожного з нас духовно. З настанням Пасхальних днів ми традиційно проводимо майстер-класи з писанкарства, адже писанка – це невіддільна складова Великодня. У наших предків яйце символізувало весняне відродження природи, зародження життя. Розмальоване яйце вважали оберегом. З писанок, крашанок розпочинається великодній сніданок у кожній сім’ї. Кожна писанка це окремий маленький світ», – зазначає викладачка Вінницької дитячої музичної школи № 2, член Національної спілки народних майстрів України Оксана Верхова-Єднак.

Також вона зауважила, що процес створення писанки є досить захопливим, адже учасники по-черзі занурювали майбутні обереги у фарбники від світлого до темного, а згодом знімали віск під теплим вогнем свічки.

«Скільки було радості діткам та їхнім батькам, коли під темними лініями воску відкривалися яскраві кольори писанкового дива», – говорить викладачка Оксана Верхова-Єднак.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin